נא להכיר: היועצים שלכם בפרויקט פינוי-בינוי
מהשמאי ועד יועץ הביטוח, חשוב שתכירו את בעלי התפקידים שנועדו לשמור על הזכויות שלכם – ולהגן עליכם מצרות
בכל פרויקט התחדשות עירונית, מעבר ליזם ולקבלן המבצע, קיים צוות שלם של יועצים מקצועיים שתפקידם להגן על האינטרסים שלכם כדיירים. "למרות שהיזם מממן את שכרם של כל היועצים, הם מחויבים קודם כל לדיירים", מסביר מיכאל לוין, סמנכ"ל התחדשות עירונית בחברת דוניץ אלעד. "מדובר במעטפת מקצועית מקיפה שנועדה להבטיח את זכויותיכם לאורך כל הדרך".
על אף שהיועצים מקבלים את שכרם מהיזם, הדיירים הם אלה שבוחרים אותם, לעיתים קרובות בעזרתו של עורך הדין של הדיירים – שהוא אחת הפונקציות הראשונות שנהוג לאייש בפרויקטים של התחדשות עירונית.
"הדיירים חייבים לשים לב לשכר היועצים ולוודא שהוא בגדר הנורמה המקובלת בשוק", מדגיש לוין. "אם היועץ ייקח שכר טרחה מוגזם, זה יירד מהתמורה שמגיעה לבעלים".
אז מי הם אותם יועצים, ומה התפקיד של כל אחד? עשינו לכם סדר.
עורך הדין: השותף המשפטי שלכם
עורך הדין הוא הדמות המרכזית שמלווה כל פרויקט מתחילתו ועד סופו. הוא נמצא עם הדיירים החל משלב המשא ומתן על התמורות, דרך גיבוש ההסכמות וכתיבת החוזים, ועד להשלמת הפרויקט ומסירת הדירות החדשות.
"עורך הדין הוא התפקיד הכי חשוב בהגנה על הדייר מהבחינה החוזית", מסביר לוין. "הוא משקיע הכי הרבה שעות בהשוואה ליועצים האחרים, ומשמש הרבה פעמים כשותף אמיתי של הדיירים בהובלת התהליך".
עורך הדין, ככזה שנמצא שם ממש מההתחלה, הוא גם זה שבפועל מסייע לדיירים לבחור את שאר היועצים – לעיתים באמצעות מכרז. בשל חשיבותו של התפקיד, אסור ליזם להתערב בתהליך בחירת עורך הדין של הדיירים, ולרוב הוא נבחר על ידם על בסיס המלצות, מפרויקטים שכנים או מכתבות בתקשורת. זאת לאחר שנציגות הדיירים מראיינת מספר עורכי דין ואוספת עליהם המלצות.
חשוב לבחור עורך דין בעל ניסיון מוכח בתחום ההתחדשות העירונית, עם משרד שיכול להתמודד עם היקף העבודה הנדרש. "משרד קטן מדי לא יוכל לתת שירות הולם בפרויקט של מאתיים יחידות דיור", מדגיש לוין.
שמאי הדיירים: המגן על התמורה ההוגנת
תפקיד השמאי הפך בשנים האחרונות לחלק אינטגרלי מכל פרויקט התחדשות עירונית. תפקידו הוא לבחון את הפן הכלכלי של הפרויקט, ולוודא שהדיירים מקבלים תמורה הוגנת.
השמאי קובע את שווי הדירות הקיימות והחדשות, את גובה דמי השכירות בתקופת הבנייה ואת סכומי הערבויות שיקבלו הדיירים. "התהליך חייב להיות שקוף לשני הצדדים", מציין לוין. "השמאי מבטיח שהדיירים מקבלים את מה שמגיע להם, תוך שמירה על היתכנות כלכלית של הפרויקט".
מפקח הדיירים: העיניים שלכם בשטח
תפקיד חדש יחסית, שהתפתח בשנים האחרונות, הוא מפקח הדיירים. "זו דוגמא מצוינת להתפתחות התחום", אומר לוין. "לפני שלוש שנים התפקיד הזה כמעט ולא היה קיים, והיום הוא חיוני בכל פרויקט".
המפקח, שחייב להיות מהנדס מורשה בעל ניסיון בפרויקטים דומים, בודק את המפרט הטכני, מוודא שהתכנון והביצוע תואמים את ההסכמות, ומפקח על איכות הבנייה והחומרים. הוא מלווה את הפרויקט מתחילתו ועד תום שנת הבדק, ומסייע לדיירים בכל בעיה טכנית שמתעוררת.
לוין ממליץ לבחור מפקח שעבד בעבר עם היזם, כדי שהעבודה תתנהל כשורה והפרויקט לא יתעכב. "יש מפקחים שמעכבים דברים רק כדי שהדיירים ירגישו שהם דואגים להם. לכן חשוב לבחור מישהו אמין שעושה את עבודתו ולא עסוק בלנסות להרשים את הדיירים".
יועץ הביטוח: הביטחון שאתם מכוסים
יועץ הביטוח אחראי לוודא שהפרויקט מכוסה בכל ההיבטים הביטוחיים הנדרשים. תפקידו לבחון את פוליסות הביטוח, לוודא שהן עומדות בסטנדרטים המקובלים בשוק ומגנות על הדיירים במקרה של תביעות.
"ברגע שדייר מוסר את השטח הפרטי שלו, אנחנו אחראים עליו", מסביר לוין. "יועץ הביטוח מוודא שהכיסוי הביטוחי מקיף ומגן על הדיירים בכל תרחיש אפשרי".
יועץ המיסוי: מונע הפתעות בדרך
יועץ המיסוי מטפל בכל ההיבטים המיסויים של הפרויקט ומוודא שהדיירים לא ייחשפו לחבויות מס בלתי צפויות. בניגוד ליועצים האחרים, יועץ המיסוי יכול לעיתים לשרת הן את היזם והן את הדיירים, כל עוד הוא מתחייב לספק שירות שוויוני לשני הצדדים.
תחום ההתחדשות העירונית ממשיך להתפתח ולהשתכלל. "לפני עשור היה יכול להיות עורך דין אחד שייצג את שני הצדדים", מספר לוין. "היום, עם התחרות הגוברת והרצון להבטיח את טובת כל הצדדים, אנחנו רואים יותר ויותר תפקידים חדשים נכנסים לתמונה. למשל, יש כבר פרויקטים שבהם מעורב גם אדריכל מטעם הדיירים. קשה לדעת לאן השוק ייקח אותנו, אבל ברור שהמגמה היא להגביר את ההגנה על זכויות הדיירים".