התחדשות עירונית בלוד: תוספת של 3,400 יחידות דיור

התוכנית הבניינית מחליפה את תמ"א 38 ומציעה מענה מותאם לצרכי העיר

לוד. צילום: yfrimer


הוועדה המחוזית מרכז אישרה להפקדה תוכנית חדשנית להתחדשות עירונית בלוד, שצפויה להוסיף כ-3,400 יחידות דיור במתחמים שונים ברחבי העיר. התוכנית, המכונה "התוכנית הבניינית", מהווה תחליף לתמ"א 38 ומציעה פתרונות מותאמים לצרכי העיר.

בשלב הראשון, התוכנית תאפשר הוצאת היתרים לטובת התחדשות וחיזוק מבנים בפני רעידות אדמה בהיקף של עד 650 יחידות דיור. בהמשך, תתאפשר בנייה נוספת בהתאם לכושר הנשיאה של התשתיות העירוניות והשטחים הציבוריים.

התוכנית מגדירה שלושה מנגנונים להתחדשות: אזורים לבנייה מרקמית נמוכה עד 4 קומות; אזורים לבנייה מרקמית נמוכה עד 5 קומות; ואזורים לבנייה מרקמית עד 9 קומות.

לכל אזור נקבעו זכויות בנייה, הוראות בינוי והנחיות להקצאת שטחי ציבור בהתאם לתפקידו במערך העירוני ותמהיל השימושים הייחודי לו. יצוין כי התוכנית חלה על מבנים קיימים המשמשים למגורים, ולא על מבנים המיועדים להריסה, מבנים לשימור ומבנים צמודי קרקע. היא כוללת הנחיות עיצוב אדריכלי ומאפשרת איחוד חלקות ותוספת שטחי ציבור במפלס הקרקע.

עו"ד מיכה גדרון, יו"ר הוועדה המחוזית מרכז, הסביר כי "התוכנית הבניינית קודמה בשיתוף פעולה עם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ועם עיריית לוד. התוכנית מחליפה את תמ"א 38 ומאפשרת חידוש מבני מגורים תוך מתן מענה המותאם לצרכי העיר".

גורי נדלר, מנהל אגף תכנון ברשות הממשלתית להתחדשות עירונית, הוסיף: "התוכנית משלימה את המהלך הגדול של ההתחדשות העירונית בעיר לוד. היא יוצרת מתווה ראוי וישים כלכלית להתחדשות ולחיזוק בפני רעידות אדמה למבנים שלא נכללו במתחמי הפינוי בינוי".

אסף יוגב, סמנכ"ל השיווק של קבוצת דוניץ אלעד, אמר כי "התוכנית הבניינית של לוד מדגימה כיצד ניתן ליצור איזון בין הצורך בהגדלת מלאי הדיור לבין שמירה על המרקם העירוני. האתגר הגדול יהיה ביישום התוכנית, תוך הבטחת כדאיות כלכלית ליזמים ושמירה על איכות החיים של התושבים הקיימים והעתידיים".